linssit
Etsi Sinua lähin palveleva Fenno Optiikka liike

Silmälasien linssit

rodenstock

Fenno Optiikka on saksalaisten Rodenstock-laatulinssien asiantuntija.

Silmälasikehyksen valintaan vaikuttavat paljon kasvojen anatomia eli kasvojen mittasuhteet sekä omat mieltymykset. Silmälasilinssien valinta voi olla hankalampaa, sillä mainoksissa ja optikkoliikkeiden henkilökunnan puheessa voi vilistä oudolta tuntuvia termejä - etenkin jos on ostamassa ensimmäisä laseja. Linssivalinnassa kannattaakin turvautua optikkoliikkeessä työskentelevien ammattilaisten asiantuntemukseen omaan käyttötarkoitukseen parhaiten sopivien linssien löytämiseksi.

Kaikki silmälasit valmistetaan asiakkaan omien taittovirheen korjausten mukaan. Rodenstockin Impression® -linsseissä voidaan ottaa taittovirheiden lisäksi huomioon se, miten asiakkaan valitsema kehys istuu kasvoilla. Sen perusteella Impression® linssit voidaan valmistaa entistä tarkemmin asiakkaan tarvitseman lasivoimakkuuden aikaansaamiseksi. Nämä Rodenstockin linssit ovat niin sanottuja yksilöllisiä linssejä. Ne korjaavat mahdollisimman hyvin silmien taittovirheen. Yksilöllisiä Rodenstock Impression® -linssejä on yksi- ja monitehoisina, lähityölaseina sekä urheiluun soveltuvina sporttilinsseinä.

Linssien pinnoittaminen kovalla, heijastuksia estävällä pinnoitteella parantaa linssien käyttömukavuutta ja kestävyyttä. Rodenstockin linsseihin on saatavana useita pinnoitusvaihtoehtoja, näistä parhain on nimeltään Solitaire Protect Plus.

Yksitehot

Nuori henkilö näkee yksiteholinsseillä kaikille etäisyyksille. Yksiteholinsseissä on nimensä mukaisesti yksi ja sama voimakkuus koko linssin alueella. Rodenstock tarjoaa laajan valikoiman yksiteholinssejä eri materiaaleista, ohennettuina, kirkkaina tai värillisinä, tummuvina ja yksilöllisinä Impression® Mono Freeform -linsseinä.

Vuosien kuluessa silmien mukautumiskyky lähietäisyydelle muuttuu ja tällöin tarvitaan moniteholaseja, joissa on tarvittava korjausvoimakkuus sekä kauas että lähelle.

Monitehot

Rajattomissa moniteholinsseissä voimakkuus muuttuu linssissä alaspäin mentäessä portaattomasti niin, että linssillä näkee kaikille etäisyyksille. Linssin yläosalla näkee kauas, väliosalla välietäisyyksille ja alaosalla lähelle.

Moniteholinssit vaativat hieman totuttelua ensikertalaiselta, mutta onneksemme aivot ovat niin sopeutuvaiset, että yleensä parin päivän käytön jalkeen ei enää huomaakaan käyttävänsä monitehoja, vaikka aluksi olisi tuntunut omituiselta käyttää linssejä. Paremmilla linsseillä tottuminen on nopeampaa.

Linssiteknologia on kehittynyt viime vuosina paljon erityisesti monitehojen osalta. Markkinoilla on niin sanottuja perinteisempiä monitehoja sekä uudempia, enemmän tai vähemmän yksilöityjä monitehoja. Kuluttajan onkin vaikea hahmottaa eroja eri tuotteiden välillä. Pääsääntö kuitenkin on, että mitä uudempaa teknologiaa linssi edustaa ja mitä yksilöllisempi se on, sitä laajempi on niiden tarjoama näköalue ja sitä helpompi niihin on tottua.

Rodenstock tarjoaa laajan valikoiman moniteholinssejä peruslinsseistä aina täysin yksilöllisiin Impression® ja Impression FreeSign® Freeform -linsseihin. Maailman ensimmäinen aidosti yksilöllinen linssi oli juuri Rodenstockin markkinoille vuonna 2000 tuoma Impression®. Impression® FreeSign on puolestaa vielä tästä pidemmälle viety tuote, jonka muokattavuus on omaa luokkaansa. Freeform on uudenaikainen linssinvalmistusmenetelmä, joka ei yksistään takaa, että linssit ovat yksilölliset, mutta se on edellytys yksilöllisten linssien valmistukselle. Rodenstock on tämän alan edelläkävijä.

Syväterävät lähityölasit

Syväterävät lähityölasit ovat erilaisiin lähityötilanteisiin kehiteltyjä linssejä, joissa voimakkuus muuttuu linssin alueella moniteholinssin tapaan, mutta vähemmän kuin moniteholinsseissä. Rodenstockin valikoimista löytyy tässäkin kategoriassa erilaisia tuotteita aina peruslinsseistä yksilöllisesti asiakkaan näkötarpeiden mukaan muokattaviin Impression Ergo FS® -linsseihin. Syväterävät lähityölasit soveltuvat pääsääntöisesti moniteholinssejä paremmin esimerkiksi päätetyöskentelyyn ja tarjoavat helppoa ja vaivatonta näkemistä työhön.

Kaksitehot

Kaksiteho -linsseillä näkee kauas ja lähelle samalla linssillä, mutta koska linssissä on nimensä mukaisesti kaksi tehoa, välialueen kuvaa voi olla hankala saada tarkaksi. Kaksitehossa on linssin alaosassa näkyvä, rajallinen "luukku", jossa on lukuvoimakkuus. Moniteholinssit ovat nykyään jo lähes syrjäyttäneet pelkät kaksitehot.

Sporttilinssit

Urheillessa silmälaseilta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia kuin tavallisessa arkikäytössä. On nähtävä tarkasti mahdollisimman laajalle alueelle, ja kehykset istuvat hyvin lähellä kasvoja kaartuen myös sivuille. Tällöin tarvitaan erikoislinssiä, jotta linssi istuu kaarevaan kehykseen, ja jotta saadaan korjattua kaarevuuden ja linssin erilaisen asennon aiheuttamia vääristymiä ja prismavaikutusta.

Tähän tarpeeseen Rodenstock tarjoaa yksilölliset Impression® Sport Freeform -moniteholinssit ja Impression® MonoSport Freeform -yksiteholinssit. Nämä linssit tarjoavat tarkkaa näkemistä dynaamisiin tilanteisiin. Impression® Sport moniteholinsseillä esimerkiksi golfin tuloskortin lukeminen onnistuu, mutta kauas katsottaessa näköalue on laajempi ja vääristymiä on vähemmän, kuin tavallisilla moniteholinsseillä.

Sporttilinssejä voidaan värjätä ja pinnoittaa ja niitä saa myös tummuvina. Löydä itsellesi laadukkaat silmälasikehykset valikoimastamme.

Lisäherkut - värit, pinnat, ohennukset, tummuminen

Huurtumisen esto

Kätevällä uudelleen käytettävällä liinalla estät linssiesi huurtumisen helposti! Katso video:

http://www.youtube.com/watch?v=IWkQ5gL8_VO

Kovapinnoite

Muovilinssiin kannattaa aina hankkia kovapinta. Naarmuuntumattomaksi kovapintakaan ei muovilinssiä tee, mutta vähentää huomattavasti naarmuuntumista. Lasilinssiä ei kovapinnoiteta, koska lasilinssi ei naarmuunnu kovin helposti.

Heijastuksenestopinnoite

Kirkkaana pintana linssi heijastaa takaisin osan siihen osuvasta valosta. Linssin pinnalla näkyy tällöin heijastuksia, esimerkiksi pöydällä olevat paperit näkyvät linssissä heijasteina, jos siinä ei ole heijastuksenestopintaa. Myös kirkkaiden valonlähteiden, esimerkiksi television tai tietokoneen, äärellä linssissä esiintyy häiritseviä heijasteita, jotka saadaan poistettua lähes täysin heijastuksenestopinnan avulla. Tämä lisää linssien turvallisuutta myös liikenteessä erityisesti pimeään aikaan liikuttaessa, kun näkyvyys on parempi heijastukseneston poistaessa vastaantulevien autojen valojen heijastukset. Kova- ja heijastuksenestopinnoituksen yhdistelmää sanotaan yhdistelmäpinnoitteeksi. Rodenstockin yhdistelmäpinnoitteen nimi on Solitaire®.

Likaa hylkivä pinnoite

Yhdistelmäpinnoitteeseen voidaan lisätä myös niin sanottu "liukas pinta". Tämä liukas pinta hylkii vettä ja likaa, mikä helpottaa linssin puhtaana pitoa. Rodenstockin likaa hylkivän yhdistelmäpinnoitteen nimi on Solitaire® TopCoat.

HUOM! Yhdistelmäpinnoitteisten linssien kanssa täytyy olla varovainen lämmön kanssa, sillä pinnoitteen alla olevan muovimateriaalin ja itse pinnoitteen lämpölaajeneminen ovat erilaiset, jolloin pinnoite voi vaurioitua lämmön vaikutuksesta. Yhdistelmäpinnoitteisten linssien kanssa täytyy olla varovainen esimerkiksi uunin luukkua avatessa ja saunaa tai takkaa lämmittäessä sekä hiuksia föönatessa. Linssejä ei pidä myöskään jättää lojumaan kuumaan, paahteiseen paikkaan, kuten auton kojelaudalle.

Tummuvat linssit

Markkinoilla on myös paljon erilaisia auringon valon mukaan tummuvia linssejä. Tällöin ei tarvita erikseen aurinkolaseja ja silmälaseja, vaan jokapäiväisessä käytössä olevat silmälasit toimivat myös aurinkolaseina. Väreinä on ruskea, harmaa ja vihreä sekä erityiset kontrastia parantavat kontrasti-oranssi ja kontrasti-vihreä.

Rodenstockin oma tummuva materiaali on ColorMatic®. ColorMatic® linssejä saa sekä yksi-, kaksi- että monitehoina. Tummuvia linssejä saa myös korkeammilla taitekertoimilla, eli ohennettuina, aina 1.67:ään asti.

Ohennukset

Muovilinssejä on mm. 1.5, 1.6, 1.67 ja 1.74:n taitekertoimilla, joista siis 1.74 on ohuin. Lasilinssejä saa jopa taitekertoimilla 1.8 tai 1.9, mutta lasilinssi on aina muovia painavampi ja rikkoontuu helpommin esimerkiksi lasien pudotessa lattialle. Kaikilla voimakkuuksilla ei tietysti tarvita korkeataitekertoimista materiaalia, ja tässä asiassa kannattaakin kysyä neuvoa optikkoliikkeen henkilökunnalta.

Värjätyt linssit

Muovilinssejä voidaan värjätä aurinkolaseiksi, mutta myös sisäkäyttöön vaaleammalla sävyllä. Linssit voidaan värjätä joko tasaisesti koko linssin alueelta tai ne voidaan niin sanotusti "liukuvärjätä", jolloin linssin yläosa on tummempi kuin linssin alaosa, ja linssi vaalenee vähitellen alaspäin mentäessä.
Lue lisää laadukkaista aurinkolaseistamme vahvuuksilla.

Lue lisää linsseistä www.linssiklinikka.fi -sivustolta.