Lisäominaisuudet

Silmälasien linssit

Lisäominaisuudet

värit, pinnat, ohennukset, tummuminen

Huurtumisen esto

Kätevällä uudelleen käytettävällä liinalla estät linssiesi huurtumisen helposti!

Kovapinnoite

Muovilinssiin kannattaa aina hankkia kovapinta. Naarmuuntumattomaksi kovapintakaan ei muovilinssiä tee, mutta vähentää huomattavasti naarmuuntumista. Lasilinssiä ei kovapinnoiteta, koska lasilinssi ei naarmuunnu kovin helposti.

Heijastuksenestopinnoite

Kirkkaana pintana linssi heijastaa takaisin osan siihen osuvasta valosta. Linssin pinnalla näkyy tällöin heijastuksia, esimerkiksi pöydällä olevat paperit näkyvät linssissä heijasteina, jos siinä ei ole heijastuksenestopintaa. Myös kirkkaiden valonlähteiden, esimerkiksi television tai tietokoneen, äärellä linssissä esiintyy häiritseviä heijasteita, jotka saadaan poistettua lähes täysin heijastuksenestopinnan avulla. Tämä lisää linssien turvallisuutta myös liikenteessä erityisesti pimeään aikaan liikuttaessa, kun näkyvyys on parempi heijastukseneston poistaessa vastaantulevien autojen valojen heijastukset. Kova- ja heijastuksenestopinnoituksen yhdistelmää sanotaan yhdistelmäpinnoitteeksi. Rodenstockin yhdistelmäpinnoitteen nimi on Solitaire® Protect 2.

Likaa hylkivä pinnoite

Yhdistelmäpinnoitteeseen voidaan lisätä myös niin sanottu ”liukas pinta”. Tämä liukas pinta hylkii vettä ja likaa, mikä helpottaa linssin puhtaana pitoa. Rodenstockin likaa hylkivän yhdistelmäpinnoitteen nimi on Solitaire® Protect Plus 2.

HUOM! Yhdistelmäpinnoitteisten linssien kanssa täytyy olla varovainen lämmön kanssa, sillä pinnoitteen alla olevan muovimateriaalin ja itse pinnoitteen lämpölaajeneminen ovat erilaiset, jolloin pinnoite voi vaurioitua lämmön vaikutuksesta. Yhdistelmäpinnoitteisten linssien kanssa täytyy olla varovainen esimerkiksi uunin luukkua avatessa ja saunaa tai takkaa lämmittäessä sekä hiuksia föönatessa. Linssejä ei pidä myöskään jättää lojumaan kuumaan, paahteiseen paikkaan, kuten auton kojelaudalle.

Tummuvat linssit

Markkinoilla on myös paljon erilaisia auringon valon mukaan tummuvia linssejä. Tällöin ei tarvita erikseen aurinkolaseja ja silmälaseja, vaan jokapäiväisessä käytössä olevat silmälasit toimivat myös aurinkolaseina. Väreinä on ruskea, harmaa ja vihreä sekä erityiset kontrastia parantavat kontrasti-oranssi ja kontrasti-vihreä.

Rodenstockin oma tummuva materiaali on ColorMatic®. ColorMatic® linssejä saa sekä yksi-, kaksi- että monitehoina. Tummuvia linssejä saa myös korkeammilla taitekertoimilla, eli ohennettuina, aina 1.67:ään asti.

Ohennukset

Muovilinssejä on mm. 1.5, 1.6, 1.67 ja 1.74:n taitekertoimilla, joista siis 1.74 on ohuin. Lasilinssejä saa jopa taitekertoimilla 1.8 tai 1.9, mutta lasilinssi on aina muovia painavampi ja rikkoontuu helpommin esimerkiksi lasien pudotessa lattialle. Kaikilla voimakkuuksilla ei tietysti tarvita korkeataitekertoimista materiaalia, ja tässä asiassa kannattaakin kysyä neuvoa optikkoliikkeen henkilökunnalta.

Värjätyt linssit

Muovilinssejä voidaan värjätä aurinkolaseiksi, mutta myös sisäkäyttöön vaaleammalla sävyllä. Linssit voidaan värjätä joko tasaisesti koko linssin alueelta tai ne voidaan niin sanotusti ”liukuvärjätä”, jolloin linssin yläosa on tummempi kuin linssin alaosa, ja linssi vaalenee vähitellen alaspäin mentäessä.

Löydä lähin optikkosi