Fenno Optiikka on tuonut Suomeen saksalaisen linssivalmistaja Rodenstockin kehittämät linssit, jotka on räätälöity erityisesti ajamiseen, mutta soveltuvat myös yleiskäyttöön. Linssistä tekee erityisen ajamiseen suunniteltu linssirakenne sekä ruskean värin ja pinnoitteen yhdistelmä. Näiden ominaisuuksien avulla autoilijalla on rajoittamaton näkökenttä ja erinomainen pimeänäkö, vastaantulevien autojen valot häikäisevät vähemmän ja etäisyyksien arviointi on tarkempaa. Näistä ominaisuuksista hyötyviä autoilijoita on Suomessa useita satoja tuhansia.

”Vaikka ajokortissa ei olisikaan merkintää silmälaseista, jokainen autoilija voi vapaaehtoisesti tuplata näkömatkansa asianmukaisilla linssivalinnoilla. Ajolasit tekevät ajamisesta monin tavoin miellyttävämpää ja turvallisempaa. Lisäksi ajolasit suojaavat silmiä auton ilmastoinnista johtuvalta silmien kuivumiselta. Rodenstock Road -linssit soveltuvat jokapäiväiseen yleiskäyttöön, kun halutaan vain yhdet korkealaatuiset moniteholasit. Ergo-työlaseja suosittelemme toiseksi vaihtoehdoksi päätetyötä tai vaativaa lähityötä tekeville”, kertoo optikkoyrittäjä Karri Wiman Fenno Optiikka Ruoholahdesta.

Yksiteholinsseissä ja moniteholinsseissä on erilaisia rakenteita. Ajolaseissa linssiksi valitaan kaukonäköä painottava linssi. Rodenstock Road -linsseissä on laaja, vääristämätön kaukoalue reuna-alueita myöten, minkä ansiosta myös monitehoilla näkee helposti tien, peilit, kojelaudan ja mahdollisen navigointilaitteen. Värin ja pinnoitteen yhdistelmä vähentää vastaantulevien ja takana ajavien autojen valojen häikäisyä ja heijastuksia. Kontrastit ovat paremmat ja linsseillä näkee paremmin hämärässä ja pimeässä. Etäisyyksien arviointi on parempaa perinteisiin linsseihin verrattuna oikean ja vasemman silmän symmetristen näköalueiden ansiosta, mikä helpottaa pysäköimistä ja ohittamista.

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala ry teetti syyskuussa 2016 Taloustutkimuksella silmälasien käyttötutkimuksen. Tutkimuksen mukaan Suomessa on noin 2 945 000 silmälasien käyttäjää. Valtaosa, noin 57 %, silmälaseja käyttävistä suomalaisista käyttää niitä jatkuvasti. Seuraavat neljä pääkäyttötarkoitusta ovat käyttö lukiessa, käyttö TV:tä katsoessa, käyttö autolla ajaessa ja käyttö työssä. Noin 9 % silmälasien käyttäjistä käyttää laseja autolla ajaessa, minkä mukaan korkealaatuisista ajolaseista hyötyviä olisi vähintään 265 050. Lukua nostaa huomattavasti ne autoilevat suomalaiset, jotka käyttävät silmälaseja jatkuvasti, siis myös autoillessaan. Vuonna 2016 Suomessa oli Trafin mukaan kaikkiaan reilut 3 700 000 voimassa olevaa ajokorttia.

Katso, miten ajolasit helpottavat autoilijaa.